Ajankohtaista

Loimaan terveysasemalla aukeaa uusi omaisneuvontapiste tiistaina 6.2.2018. Mielenterveys- ja päihdeomaiset voivat tulla aikaa varaamatta ...

Lue lisää

AJANKOHTAISTA

HUOMIO! AO -hankkeen fb- ja nettisivujen ylläpito loppuu! Löydät myös Auttava Omainen kuulumiset ja tapahtuma Varsinais- Suomen -FinFamin ...

Lue lisää


Katso kaikki kuvat

Tilaa uutiskirje

Auttava omainen hankkeen aikana psykiatrisiin sairaaloihin juurrutettu vertaistuellinen omaisneuvonta on auttanut omaisia puhumaan avoimemmin läheisen sairaudesta ja hakemaan lisää tukea.  

Omaisneuvontaa antavat omaisyhdistyksen työntekijä ja vapaaehtoinen vertaisneuvoja työparina. Se on omaisille maksutonta palvelua, jonka tarkoituksena on yhdessä käydä läpi sairastuneen elämäntilannetta, tukea omaisen selviytymistä ja löytää ratkaisuja arjen ongelmiin.

Tärkeää on omaisen tiedon lisääminen mielenterveys- ja päihdesairauksista sekä niiden hoidosta ja kuntoutuksesta. Omaisneuvonnassa huomioidaan lapsiperheet ja lapsiomaisen asema.

Työparityöskentelyn periaatteista ja käytännön toteutuksesta voi tiedustella lisää projektityöntekijöiltämme.

 

Palaute työparityöskentelystä

Hankkeessa kerätyn palautteen mukaan vertaisen esiin nostama toivon näkökulma kantoi omaisia vaikean ajan yli. Vertaiset toimivat omaisille sijaistoivona, johon omainen saattoi samaistua. Kokemus siitä, että muillakin on vaikeaa, en ole yksin ja tästä voi selviytyä oli voimauttavaa omaisille. Vertaisen läsnäolo antaa omaiselle esimerkin ja rohkeutta toimia.

Omaiset ovat saaneet vertaisilta tukea arkeen ja käytännön esimerkkejä miten pulmatilanteissa voi toimia sairastuneen kanssa, sekä vaihtoehtoisia selviytymiskeinoja ja rohkaisseet omaisia hakemaan lisää tukea esimerkiksi omaisyhdistyksistä. Työntekijän tehtävänä on ollut pitää huolta, että omainen löytää omat, juuri hänelle sopivat selviytymiskeinot.

Omaisten palaute omaisneuvonnasta on ollut kiitettävää. Tuki ja sen nopeus ylittivät odotukset. Omaiset kokivat tyytyväisyyttä siitä, että heille tarjottiin henkilökohtaista tukea, jossa yhdistyi ammatillinen ja vertaistuki. Apu oli sairaaloissa helposti tavoitettavissa läheisen hoidon rinnalla. Omien tunteiden avaaminen ja puhuminen ulkopuolisille auttoi.

Tukea kuvattiin ihmisläheiseksi, luottamukselliseksi ja ainutkertaiseksi, jollaista ei muualla tarjottu. Läheisen sairastuminen muuttaa arkea ja asiat saivat keskustelujen myötä oikeat mittasuhteet ja tätä kautta auttoivat omaista jaksamaan.

Hankkeen toimintamallista on vuosina 2012-2016 -muotoutunut opas vertaistuelliseen työparityöskentelyyn, joka on julkaistu Innokylässä ja luettavissa alla olevasta linkistä:

OPAS VERTAISTUELLISEEN OMAISNEUVONTAAN -AMMATTILAISEN JA VERTAISEN TYÖPARITYÖSKENTELY

ray-logofinfami-vsfinfami-salo-logo

www.auttavaomainen.fi